Soorten VV voor balkenvloeren

Deel 2 - Soorten VV voor balkenvloeren

Dus je hebt de Gouden regel voor balkenvloeren met VV gelezen, en je hebt veel marketing gezien over systemen die beweren gemakkelijk te passen te zijn. Maar, hoe weet u welk type systeem het beste is voor u als installateur, en wat het beste is voor uw klant?

Er zijn vele soorten systemen beschikbaar, sommige meer geschikt voor nieuwbouw, andere voor renovatie. Sommige voegen veel hoogte toe, maar minstens één (OneBoard® van Continal®) voegt slechts 4 mm extra hoogte toe (ja, slechts 4 mm, en daar zijn we trots op!).

Wat zijn dan de mogelijkheden voor de vloeren en de vloerverwarming? Ik hoop dat u mij in dit stadium wilt excuseren om mij te concentreren op de producten van Continal®; want met het breedste assortiment in Europa, gekoppeld aan 20 jaar ervaring met tienduizenden systemen, hebben ze een behoorlijke hoeveelheid expertise in huis.

Nieuwbouw - Structureel VV-systeem

Veruit de gemakkelijkste en eenvoudigste manier om VV op een nieuw te bouwen balkenvloer te monteren is door het Continal® OneBoard® -systeem vroeg te laten ontwerpen en in te bouwen. Dit is een 22 mm structureel vloersysteem, volledig getest door TRADA. Het vervangt de normale 18 mm-spaanplaat of -plaat die gewoonlijk op balken wordt gelegd.

Het unieke ontwerp van OneBoard® betekent dat het visgraat kan worden gelegd, zoals u dat zou doen voor normale 18 mm dekken. Er zijn geen ingewikkelde "retour" panelen om u zorgen over te maken, en de kleine extra hoogtevergroting (4 mm) kan gemakkelijk worden opgevangen. Er zijn namaakproducten, maar voor een structureel dek moet het een getest product zijn dat zich in de praktijk heeft bewezen.

Aluminium plaatsystemen van bovenaf

Ik heb bedenkingen bij het gebruik ervan tussen de dwarsbalken, zoals ik in deel 1 heb vermeld. Ze hebben echter wel hun plaats, ondanks dat ze "old-tech" zijn. Een andere manier om ze te monteren is tussen de latten die boven op het dek worden gelegd (maar je krijgt wel een verhoging).

En laten we de "old-tech" versie niet vergeten (die gelukkig achterhaald is), waarbij de platen in de gegroefde isolatieplaat worden geplaatst voordat de leidingen worden aangebracht. Volgens de installateurs (en mijn eigen ervaring) is dit een groot ongemak dat gelukkig aan de geschiedenis wordt overgeleverd.

Er is een misvatting dat dunne platen niet zo goed geleiden als dikkere platen. Je ziet "gedetailleerde" bewijzen op sommige websites die beweren dat hun 0,X mm dikke plaat beter presteert dan alle andere. In werkelijkheid is het verschil klein, en het grotere probleem is hoe makkelijk de platen te gebruiken en te passen zijn.

Pas op voor zeer dunne platen (0,4 mm en lager), vooral omdat ze moeilijk te bewerken en te installeren zijn en overal buigen en kreuken. Echt dikke platen (groter dan 0,7 mm) hebben ook hun problemen met inbegrip van, in onze ervaring, een groter risico van piepen als ze opwarmen. Geen enkele klant gaat u daarvoor bedanken...

De AluPlate™ serie van Continal® omvat een goed geprijsde "trade" versie, evenals het premium product dat onze QuikSnap™ technologie bevat. Dit versnelt de installatie aanzienlijk.

Aluminium plaatsystemen van onderaf

Je bent bezig met een renovatie en de laatste verdieping is al gelegd. Dan beslist de klant in dit late stadium dat ze VV willen. Als u van onderaf toegang kunt krijgen, heeft Continal® de unieke "pasvorm-van-onder" AluPlate™.

Hij wordt gewoon in de onderkant van het dek geschroefd en de pijp wordt erin geschoven.

Geen enkel pasvorm-van-onder systeem is gemakkelijk te monteren, maar ze bieden een oplossing als er geen andere opties beschikbaar zijn; en geloof me, ik heb er al veel geprobeerd in de loop van mijn 20 jaar in de industrie. De Continal® PVO AluPlate™ is de eenvoudigste die ik heb gevonden en daarom verkopen we hem.

Overfloor systems

Zodra het vloerdek is gelegd, worden de mogelijkheden verkleind. Er zijn veel systemen op de markt voor "over de vloer" situaties. Sommige zijn beter dan andere, en sommige zijn ronduit verschrikkelijk. Ten eerste hebben ze allemaal een minimale isolatie, zodat er extra isolatie onder het vloerdek moet worden aangebracht. Als iemand beweert dat hun dunne systeem alle isolatie biedt die je nodig hebt, ren dan snel weg: ze hebben geen idee.

Voor sommige bovenvloersystemen zijn twee panelen nodig: een retourpaneel voor de randen en een recht paneel voor ertussen. Bij Continal® zijn we marktleider met het innovatieve SlimFix®, een enkelvoudig gecoat composiet paneelsysteem met de retouren ingebouwd.

Natuurlijk hebben anderen ons sindsdien gekopieerd. Dit is het toppunt van vleierij, maar veel van de copy-cats gebruiken een laagwaardige "verpakking" EPS, die breekt en schilfert.

SlimFix® is nu beschikbaar voor "normaal" en "low temp" gebruik. Er is een "handelsversie" en zwaardere panelen met een enorme druksterkte van 500 kPa, verkrijgbaar in 18 mm of 25 mm dikte.

Met systemen zoals SlimFix® kunt u over het algemeen een houten vloer direct op de panelen leggen, afhankelijk van de stijfheid en de dikte van de houten vloer. Ook hier telt de expertise en ervaring van de gespecialiseerde leverancier.

TileFix® losthet op

De problemen met alle folie-vloersystemen ontstaan als het tijd is om eroverheen te betegelen. Het is mogelijk, maar er zijn speciale voorbereidingen nodig met primer en speciaal voorgelijmd materiaal en er zijn lange droog- en uithardingstijden nodig. Als alternatief hebben ze een bedekking met een laagje of een gietvloer nodig. Al dit extra werk brengt kosten met zich mee en kost tijd, en kan het bouwschema dagenlang overhoop gooien.

Het is om deze redenen dat we TileFix® hebben ontwikkeld, ons unieke, gespecialiseerd vloersysteem TileFix® past gewoon en kan direct worden betegeld met normale flexibele lijm: geen primers, geen houtbekleding, geen uithardingstijd, geen verborgen kosten en geen vertragingen.

Om te voorkomen dat de tegels en tegelvoegen barsten, heeft TileFix® een superhoge druksterkte van 500 kPa - zware industriële kwaliteit. De meeste systemen voor vloerdelen variëren daarentegen van 100 tot 300 kPa druksterkte, waardoor er extra laagjes multiplex nodig zijn.

TileFix® is een aanvulling op SlimFix®: u gebruikt SlimFix® als u een houten vloer of tapijt heeft, en TileFix® voor de betegelde gebieden. TileFix® is ook verkrijgbaar in "low temp" en "normal" versies; en net als zijn zusterproduct is TileFix® verkrijgbaar in 18 mm en 25 mm versies.

Een ander interessant resultaat van het hebben van specifieke producten voor verschillende soorten en diktes vloerbedekking, is dat het verkrijgen van een egale eindafwerking van de vloer een stuk eenvoudiger wordt. Zo zou bijvoorbeeld de dunnere 18 mm SlimFix®-18 gebruikt worden voor de houten vloer, met de dikkere TileFix®-25 die gebruikt wordt voor tegels, die meestal dunner zijn. Hier telt de ervaring en expertise.

Ultra-dunne systemen

Er zijn er een paar op de markt die echt presteren, en Continal's UltraSlim™-15 is daar één van. Deze heeft onze kenmerkende single composite board aanpak, en is geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers.

Maar heb je echt maar 15 mm om mee te spelen? Kun je uitrekken tot 18 mm? Het beste is niet altijd het beste, en onze Technische Verkoopadviseurs zullen u een eerlijke inschatting geven of het geschikt is voor uw project.

Dekvloerplaten

Screed boards die zijn gemaakt om een VV-buis op te nemen zijn er al een tijdje. Meestal presteren ze goed, zijn ze eenvoudig te leggen en leveren ze goede prestaties.

Continal's ThermoDEK™ heeft een eenvoudige tong- en groefrand die het gemakkelijk maakt om uit te lijnen. Deze systemen zijn niet echt economisch voor kleine ruimtes (zoals een enkele kamer) omdat hun hoge dichtheid en gewicht relatief duur is om te transporteren, maar voor een hele vloer of huis zijn ze een aanrader.

Dekvloeren en droogmengsel

Screening over een houten dek is in sommige Europese landen gebruikelijk. We zijn er geen voorstander van, en ook niet van een regelwerk en een droogmixsysteem.

Het komt erop neer dat het veel werk is dat de kostenbesparing in het UFH-systeem tenietdoet; voor een zelfbouwer die zijn eigen werkzaamheden uitvoert, kan het echter helpen om de kosten te verlagen. De rendementen zijn hoog, dus ze hebben ook een plaats in de moeilijk te verwarmen gebouwen. Continal® kan u adviseren of u deze methode wel of niet nodig heeft.

Met zoveel systemen in omloop die met een balkenvloer kunnen worden gebruikt, is het zinvol om in een vroeg stadium deskundig advies in te winnen van een bedrijf dat verschillende oplossingen heeft.

Plan en pas de VV al vroeg in het project, het is een eenvoudige manier om de luxe en de efficiëntie van vloerverwarming te introduceren.

Denk niet dat u bij een renovatieproject geen gebruik kunt maken van een ondervloer, omdat moderne systemen worden geproduceerd voor een eenvoudige installatie in een reeks van projecten.

Maar alsjeblieft, vraag advies, en kies een gerenommeerd bedrijf. Het systeem mag dan wel wat meer kosten, maar u bespaart tijd en heeft een tevreden klant.

U heeft  misschien ook interesse in..