De gouden regels voor balkenvloeren met VV

Deel 1 - De zeven gouden regels

Het plaatsen van energiezuinige warmwater-vloerverwarming op een draagvloer kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Mythes over hoe moeilijk het is; en met zoveel systeemkeuze kan het moeilijk zijn om het kaf van het koren te scheiden (en er is veel kaf...).

De gebruikelijke manieren kunnen vaak aanzienlijke veranderingen in de vloerhoogte met zich meebrengen als ze niet vroeg genoeg worden gepland. En natuurlijk bestaat de mythe nog steeds dat je geen tapijt over een vloerverwarmingssysteem kunt leggen.

Renovatieprojecten, tenzij ze op grote schaal worden uitgevoerd, worden zelden voorzien van vloerverwarming op waterbasis op de bovenste verdieping vanwege de bekende problemen met de traditionele methoden - en ook hier geldt weer de mythe over tapijten. Elektrische systemen kunnen worden gebruikt onder tegels in een badkamer of en-suite, maar de hoge gebruikskosten van elektrische VV wordt een serieus probleem; en natuurlijk houden mensen nog steeds van een handdoekrek.

Chris' tip: Efficiëntievergelijking - Het vergelijken van de efficiëntie van elektrische VV- en warmwaterradiatoren is een complex onderwerp, en je zult nooit twee experts vinden die het daar helemaal mee eens zijn. Een ruwe vuistregel is dat elektrische VV-systemen 30 % meer kosten om te functioneren dan radiatoren, en dat radiatoren 30 % meer kosten om te functioneren dan een warmwater-VV-systeem.

De gouden regels om te overwegen

1. Vroegtijdig plannen - De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat vloerverwarming kan worden toegepast op vloeren met balken is het plannen van de VV-pasvorm direct vanaf het ontwerpproces. Praat met een gerenommeerd gespecialiseerd bedrijf (zoals Continal®) om de mogelijkheden te ontdekken. Medewerkers van de winkels beschikken zelden over actuele kennis en het kan zijn dat u wordt weggeleid van VV, of dat u een systeem wordt aangeboden met daarmee gepaard gaande problemen (zoals onvoldoende warmteafgifte).

2. Bouw de VV in een vroeg stadium. Het toevoegen van VV aan een balkenvloer, wanneer het houten dek is gelegd en de plafonds eronder liggen, is altijd een compromis. Het kan leiden tot veranderingen in de hoogte van de afgewerkte vloer, wat vervolgens gevolgen heeft voor de deuropeningen, de trappen en de afgewerkte vloerniveaus. Als u de VV in een vroeg stadium kunt inbouwen, zal uw werk eenvoudiger zijn, zal het systeem goedkoper zijn en minder snel ontoereikend, en zullen de daaropvolgende werkzaamheden ter plekke minder problemen opleveren.

3. Vergeet de isolatie niet - We zien zoveel elektrische systemen die gewoon onder de tegels worden gelegd zonder isolatie, in de ijdele hoop dat er een of andere voodoo zal worden uitgevoerd en dat het systeem zal werken.

Helaas zien we ook soortgelijke problemen bij enkele van de minder bekende VV-leveranciers, die "dunne" systemen aanbieden en op de een of andere manier vergeten zijn te adviseren dat u hieronder extra isolatie nodig heeft. In het geval van balken- en houten dekvloeren betekent dit vaak dat u van onderaf toegang moet hebben om de isolatie tussen de balken te monteren: moeilijk en kostbaar als het plafond eenmaal op zijn plaats zit.

4. Denk aan afgewerkte vloeroppervlakken - Tapijt, hout en tegels zijn verschillende diktes, zodat de vloerniveaus variëren tussen de aangrenzende kamers. Het verkrijgen van een gelijkmatig afgewerkt vloerniveau tussen aangrenzende kamers betekent vaak het gebruik van egalisatiemiddelen, of het toevoegen van lagen dun vloeibare laagjes om het diepteverschil te compenseren. Dit kan problematisch zijn als u met traditionele VV-systemen werkt.

Zorgvuldig ontwerp - en de juiste VV-productkeuze - kan helpen; maar dat vraagt natuurlijk om een VV-leverancier met een breed productaanbod en deskundige medewerkers. Het kopen van panelen van een goedkope internetsite gaat gewoon niet werken. Continal® heeft het grootste assortiment VV-systemen in Europa en de Technische Verkoopadviseurs zijn getraind in het bereiken van een gelijkmatig niveau tussen aangrenzende ruimtes met verschillende vloerafwerkingen.

5. Ja, je kunt tapijt over warm water VV hebben - Dit is een volledig onderwerp op zich, maar tapijt kan gemakkelijk over VV worden gebruikt. Ook hier geldt dat het gebruik van een gespecialiseerd bedrijf met getraind en ervaren personeel zal helpen om het systeem te laten werken. Omdat de uitgangen lager zijn, moet het systeem zorgvuldig worden ontworpen en sommige montagemethodes vereisen veel extra werk.

De algemene vuistregel is om een ondertapijt of een tapijttegel met een waarde van meer dan 1,5 te vermijden; de praktijk wijst echter uit dat 2 of 2,5 tog in werkelijkheid de limiet kan zijn als het systeemontwerp wordt gemaximaliseerd.

6. Veilig werken - Een van de traditionele manieren om VV aan te brengen op de balkenvloer is het vastzetten van aluminium spreidplaten tussen de balken en deze vervolgens op een buizenstelsel te plaatsen, voordat het dek wordt gelegd. Dit betekent dat u tijdens het werk op balken balanceert.

Nu lopen de meeste beroepen natuurlijk over, of werken over, een blootgestelde balkenvloer. We hebben het allemaal gedaan, maar het risico op uitglijden en vallen wordt enorm vergroot als je dagenlang knielend aan het vechten bent tegen een spiraal van grijze of witte plastic pijp die weer in de vorm van een spiraal wil springen. (Trouwens, hier is een superflexibele pijp essentieel: PEX [meestal wit] en Polybutyleen [meestal grijs] worden stijf bij kamertemperatuur. Los dit probleem op met SUPERflex™ by Continal®).

Maar waarom zou je het risico nemen? Er zijn systemen die dat risico volledig wegnemen (zoals Continal's OneBoard®), maar toch zijn de platen in de oude stijl nog steeds gespecificeerd. Waarom? Omdat, nou ja, "het is wat we altijd hebben gedaan".

7. Gebruik geteste producten - Dit lijkt me een kwestie van gezond verstand, nietwaar? Toch horen we horrorverhalen over "het nieuwste whizz-bang systeem dat een revolutie teweeg gaat brengen in de VV- en balkenvloeren", die gewoonweg niet goed zijn getest en niet zijn uitgeprobeerd in duizenden installaties.

Een paar jaar geleden was er een systeem dat gebruik maakte van een folie folie-isolatie die over de balken werd gedrapeerd, met pijpen die aan de balken werden gespijkerd of vastgeklikt. Het bleek niet goed te werken omdat de luchtspleet rond de buis, en het gebrek aan echte isolatie eronder, gewoonweg niet de warmteafgifte zou kunnen geven zonder te functioneren bij vertrektemperaturen van meer dan 70 °C.

Meer recentelijk hebben we fragiele polystyreenpanelen gezien, met slechts 1 mm dikte onder de buis, die verkocht worden als "eenvoudig te leggen bovengrondse" systemen. Natuurlijk breken ze, en dan heeft u, de installateur, een echt probleem aan uw handen.

Balkenvloeren en warmwater-vloerverwarming kunnen goed samenwerken, maar de traditionele methoden hebben ingebakken problemen waar rekening mee moet worden gehouden. Er zijn veel bedrijven die u willen verkopen wat ze in hun beperkte voorraad hebben, wat niet altijd de beste oplossing is, noch voor u, noch voor de huiseigenaar.

Systemen zoals onze OneBoard®, SlimFix®, TileFix®, UltraSlim™ en ThermoDEK™ bieden allemaal voordelen in bepaalde situaties.

In deel 2 bekijken we het hele scala aan mogelijke oplossingen voor balkenvloeren, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie. Lees verder...

U heeft  misschien ook interesse in..